NASA

Результати досліджень автори опублікували в журналі Nature Climate Change, повідомляє Lenta.ru.

Основний висновок геофізиків зводиться до того, що протягом найближчих десяти тисяч років глобальне потепління і антропогенний фактор призведуть (якщо людина не прийме відповідних заходів) до незворотнього впливу на хаотичні зміни клімату на планеті.

Найбільш консервативна оцінка передбачає, що протягом найближчих століть в атмосферу перейде близько 1,28 млрд тонн вуглецю. Згідно з іншим сценарієм, в повітрі може виявитися 9,5 млрд тонн цієї речовини.

Відео дня

Наслідки зміни хімічного складу атмосфери будуть катастрофічними. Середня температура зросте більш ніж на два градуси Цельсія, а танення льодовиків Гренландії і Антарктиди призведуть до підвищення рівня світового океану на 25 метрів.

Читайте такожЕколог розповів про наслідки пожежі на нафтосховищі у Василькові

Наслідком цього буде затоплення прибережних міст, в яких в даний час проживає 19 відсотків населення Землі (1,3 млрд людей). Приблизно половина жителів 25 найбільших мегаполісів планети буде змушена покинути свої місця проживання.

У своїй роботі вчені представили ще три інших сценарії зміни клімату, що передбачають викиди вуглецю в атмосферу загальною масою до 5,12 млрд тонн. Прогнози вчених у всіх випадках є невтішними для людства.

У своєму дослідженні вчені зібрали дані про зміни клімату за останні десять тисяч років, починаючи з останнього льодовикового періоду і змоделювали можливі наслідки спалювання викопного палива.

Читайте такожКитай здійснить квантову телепортацію між космосом і наземними станціями

Вчені, використовуючи отримані дані показали, що підвищення рівня світового океану на 130 метрів вимагало для переходу екосистеми Землі в рівноважний стан близько десяти тисяч років, що дозволило розвинутися людської цивілізації.

Виправити ситуацію, на думку вчених, може тільки повне припинення викидів вуглецю в атмосферу або заходи з його вилучення з повітряної оболонки. Незначне скорочення викидів вуглецю, на думку геофізиків, ситуацію не поліпшить.