Фото УНИАН

Про це заявив голова правління громадського об'єднання "Українська Ресайклінг Асоціація" Олександр Лимар, уточнивши, що в Європі норми збору вторсировини встановлені на рівні не менше 30%.

«Якщо в Україні з наступного року ввести норми утилізації, які існують в Європі, я гарантую, що нам можна ставити 30-35%, і ми будемо їх збирати», - сказав Лимар.

При цьому він розповів про обсяги збору паперу і склотари в Україні за підсумками 2015 року. За даними експерта, в нашій країні утворюється близько 1 млн тонн відходів паперу на рік, збирається близько 700-750 тис. тонн.

Відео дня

«Минулого року показник був не дуже хорошим, тому 650 тис. тонн. Тобто норма збору паперу - 65%. Ми одразу ж можемо випередити навіть деякі європейські країни за цим показником», - наголосив Лимар.

Читайте такожУ Луцьку відкрили нове "екологічно чисте" звалище із сучасною сортувальною лінією (відео)

Він також повідомив, що показник збору склотари в Україні також відповідає європейським вимогам.

«За склом також дуже високі показники. У нас утворюється близько 800 тис. тонн, а ми збираємо близько 300-350 тис. тонн. Вже вище 30%», - уточнив експерт.

Разом з тим він повідомив, що проблемним в Україні залишається питання збору та переробки полімерних відходів, які утворюються від використаних упаковок для їжі та напоїв. За його словами, це пов'язано з відсутністю законодавчих норм, які б вимагали від виробників пакувальних матеріалів спрямовувати частину коштів на їхнє збирання та переробку.

Крім того, голова правління об'єднання зазначив, що більша частина вторсировини в Україні збирається прямо зі сміттєвих контейнерів малозабезпеченими людьми, які потім приносять його в спеціальні пункти прийому.

«У контейнері залишається близько 10-15% упаковки, яку можна переробити. Це означає, що більша частина вже відібрана», - сказав Лимар.

Читайте такожЗ Києва від початку новорічних свят комунальники вивезли сміття об'ємом у два вантажні поїзди

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня заступник голови столичного мера Петро Пантелєєв у ході круглого столу повідомив, що щорічно Київ виробляє близько 1,1 млн тонн побутових відходів, з яких близько 790 тис. тонн вивозяться на полігон твердих побутових відходів № 5 (селище Підгірці, Обухівський р-н, Київська обл.), 240 тис. тонн відправляються на сміттєспалювальний завод «Енергія», а решта йде на три сміттєсортувальні лінії.

Але, як зазначив чиновник, це тільки те сміття, яке вивозиться легально. За його словами, більша частина сміття вивозиться на несанкціоновані звалища, кількість яких у Київській області у 5 разів перевищує легальні. При цьому він сказав, що екологічне законодавство України багато в чому відстало від європейського і потребує серйозних змін.

У свою чергу, експерти доходять до висновку, що Україна потребує створення комплексного механізму поводження з побутовими відходами, включає законодавче врегулювання, залучення інвестицій і розвиток соціальної відповідальності.

Довідка УНІАН. Україна посідає 1 місце у світі за кількістю сміття на душу населення. В Україні близько 4% землі використовуються під полігони для сміття, на яких зберігається близько 35 млрд тонн відходів. При цьому щороку в країні створюється 12 тис. незаконних сміттєсховищ, оскільки полігонів для сміття недостатньо. Більшість наявних полігонів вже вичерпали свій ресурс, а застосовувані методи утилізації сміття і відходів – захоронення та спалювання – показали свою нежиттєздатність і привели низку країн на межу екологічної катастрофи. Державні плани зі створення сучасних заводів з переробки сміття та відходів існують тільки на папері. Причина для України стандартна - немає грошей.