REUTERS

Результати дослідження опубліковані в журналі Science Advances.

«Плодоїдні, такі як примати, тапіри, тукани, є єдиними великими тваринами, здатними ефективно поширювати насіння великих дерев, - говорить професор Університету Сан-Паулу Мауро Галетті. - А ці дерева утримують більше вуглецю».

Великі дерева завдяки важкому листю і деревині вловлюють і не випускають в атмосферу значні обсяги вуглекислого газу. Насіння зростаючих на них фруктів не перетравлюються тваринами і через це активно поширюється територією. Таким чином, тварини вносять свій внесок у підтримання кліматичної рівноваги. Проте в даний час великі плодоїдні знаходяться під загрозою вимирання через браконьєрство.

Відео дня

Читайте такожГенетики з'ясували, що через кліматичні зміни гепарди прийшли в Африку з Північної Америки

Зникнення цих тварин спричинить скорочення площ тропічних лісів, і, відповідно, збільшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері. Вчені сподіваються, що результати їх дослідження вплинуть на політику в області охорони навколишнього середовища та зниження викидів. На їхню думку, вона повинна включати не тільки скорочення площ і обсягів вирубки тропічних лісів, але і заходи з охорони великих плодоядних тварин.