Рада / Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 233 народні депутати із 325, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект встановлює правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, яка спрямована на попередження та запобігання екологічної шкоди, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про здійснення господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Як зазначається у пояснювальній записці, у законопроекті встановлюється послідовність проведення процедури оцінки впливу на довкілля. Запроваджується імперативне правило, за яким проведення оцінки впливу при прийнятті рішення про здійснення планованої діяльності є обов’язковим та визначено перелік об’єктів щодо яких застосовується процедура ОВД.

Відео дня

Читайте такожВ Україні скасовують усі видані цього року дозволи на видобуток бурштину

Крім цього, він передбачає надання уповноваженим органом мотивованого рішення про оцінку впливу на довкілля, що базується на результатах такого аналізу, а також врахування цього рішення у дозвільному документі.

Прозора процедура участі громадськості в процесі оцінки впливу на довкілля передбачена законопроектом на всіх етапах, забезпечуючи, що негативний вплив на навколишнє середовище і здоров'я людини буде глибоко та детально проаналізований перед початком великомасштабних робіт і врахований при прийнятті остаточного рішення, зазначається у пояснювальній записці.

Так, законопроектом передбачено забезпечення безкоштовного доступу громадськості до всієї інформації, що стосується планової діяльності та процедури громадського обговорення, а також ведення загальнодоступного Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля у мережі Інтернет.

"В документі також регламентовані строки подання заявок для подання пропозицій громадськістю, що, в свою чергу зменшить корупційні ризики", - зазначається у пояснювальній записці.