REUTERS

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на BBC News.

Потоки відходів, що включають в себе, як встановили природоохоронні органи, ртуть, миш'як, хром і марганець у кількостях, що перевищують максимально допустимі рівні споживання людиною, пройшли вниз за течією Ріу-Досі понад 500 кілометрів.

Раніше ці сполуки стримувалися дамбою на залізному руднику, яка обрушилася два тижні тому. Фахівець з гідробіології Андрес Струмки зазначив, що в разі потрапляння відходів в Атлантику вони нададуть руйнівну дію на акваторію океану.

Відео дня

Струмки повідомив, що ділянка річки, що впадає в океан, є місцем для життя для багатьох рідкісних видів тварин, зокрема, черепах, дельфінів і китів. Відходи виробництва можуть порушити харчові ланцюжки на південному сході Бразилії і половини південній частині Атлантичного океану протягом мінімум ста років, вважає він.

Експерт-хімік Алойзью да Сілва Фільо Феррао зазначив, що техногенна катастрофа вже призвела до втрати екосистемою річки ряду видів тварин, причому деякі з них є ендемічними. Відходи можуть призвести до зниження рівня кисню у воді та зменшення родючості сільськогосподарських угідь.

Читайте такожВ Арктиці експедиція виявила залишки тропічного лісу

За словами екперта Антоніо-де-Падуя Алмейда, які наводить The Guardian, «найкраще, що може статися в даний час, - це якнайшвидше витікання відходів в океан». На думку біолога, на екосистему Атлантики забруднення матимуть менший вплив, ніж на екологію річки.

Зруйнована гребля належить фірмі Samarco (нею володіють бразильська Vale SA і англо-австралійська BHP Billiton Ltd). Як зазначає The Guardian, компанія Samarco заборонила місцевим рибалкам, найнятим для зведення тимчасових стримують дамб, спілкуватися з пресою.

Вода Ріу-Досі вже заборонена для використання в якості питної, а влада і компанія налагодили постачання бутильованої води в постраждалі райони. Між тим близько 150 тисяч людей все ще потребують постачання води від Samarco.

В результаті обвалення греблі, що сталося 5 листопада, загинуло 11 та пропало безвісти 12 осіб, а всього були знайдені тіла семи осіб. В даний час в аварійному стані знаходяться ще дві греблі.

Компанія планує усунути проблеми за 90 днів. Samarco погодилася виплатити компенсацію в розмірі 270 мільйонів доларів, яка піде на очистку води та пов'язані з усуненням наслідків катастрофи роботи, а також штраф урозмірі 67 мільйонів доларів.

Читайте такожВ якій країні живуть найдепресивніші люди

За ходом рятувальних робіт можна стежити на офіційному сайті Samarco, яка оперативно публікує звіти про усунення наслідків аварії на Ріу-Досі.