Ученые нашли остатки Lycopodiophyta в Арктике / en.wikipedia.org

Залишки справжнього тропічного лісу виявили вчені в ході експедиції на архіпелаг Шпіцберген.

Читайте такожСиноптики: 2015 рік стане найтеплішим у Північній півкулі в історії метеоспостережень

Про це йдеться у статті журналу Geology, яку цитує Lenta.ru.

Відео дня

Повідомляється, що викопні дерева, що відносяться до плауновидних (Lycopodiophyta), були типовими представниками екваторіальної флори девонського періоду (419-358 мільйонів років тому). В той час вони нагадували щось середнє між пальмою і папороттю.

У девонському періоді Шпіцберген знаходився в тропічних широтах, що й пояснює наявність на ньому тропічної рослинності. Згодом тектонічна плита, на якій знаходиться архіпелаг, перемістилася у води Північного Льодовитого океану.

Читайте такожНорвегія збільшить витрати на оборону, розвідку та розвиток Арктики

До нашого часу дерева, відстань між якими не перевищувала 20 см, встигли перетворитися на викопні пласти вугілля. На думку вчених, протягом девонського періоду відбулося п'ятнадцятиразове падіння рівня вуглекислого газу в земній атмосфері, дозволило деревам на острові стати більш високими, ніж до цього (їх максимальна висота не перевищувала чотирьох метрів).

Зазначимо, раніше вчені довели, що 950 мільйонів років тому архіпелаг Шпіцберген був частиною стародавнього континенту Арктида-II, залишки якого також включають у себе Землю Франца-Йосипа, шельф Карського моря, куди входять архіпелаг Північна Земля і північне узбережжя півострова Таймир, Новосибірські острови, шельф Східно-Сибірського моря, Чукотське море разом з континентальними територіями Чукотки і північної Аляски.