Maribeth O. Hassett et als. / PLoS ONE

На думку дослідників, завдяки цій властивості гігантські обсяги спор в атмосфері створюють аерозоль, накопичують величезну кількість вологи і провокують зливові дощі. Робота була опублікована в журналі PLoS ONE, повідомляє N+1.

Репродуктивні спори грибів з відділу базидіоміцетів (Basidiomycota) можуть відділятися від базидій (спороносних структур грибів) двома способами — пасивним і активним. Спори, що відділяються активно, називаються баллістоспорами. Механізм їх відділення такий: на підставі спори утворюється глікопротеїнова пробка, яка поступово набухає від вологи, що міститься в повітрі. Потім її вміст виділяється через особливий отвір (плакучу точку) і на поверхні у основи спори утворюється так звана крапля Буллера.

Читайте такожГриби допоможуть збільшувати потужність батареї з плином часу - вчені

Відео дня

Паралельно поверхня спори також покривається вологою, що конденсується з повітря. Коли крапля Буллера розростається, то вона в якийсь момент різко зливається з поверхневою водяною плівкою на спорі. Відбувається зміщення центру мас і відстріл спори в повітря.

Maribeth O. Hassett et als. / PLoS ONE

Довгий час вважалося, що після цього волога швидко випаровується. Американські вчені підтвердили цей висновок, однак за допомогою середовищної скануючої електронної мікроскопії також показали, що, перебуваючи у вологій атмосфері, спора може знову сформувати краплю вологи на собі, причому її розмір буде перевершувати той, який потрібен для відстрілу від базидія.

Maribeth O. Hassett et als. / PLoS ONE

Метод середовищної електронної мікроскопії дозволяє робити мікрофотографії допомогою фокусування променів електронів на, наприклад, спорах грибів, поміщених у спеціальну камеру з газоподібним середовищем (у тому числі і з високою вологістю). Вчені вивчили таким способом спори семи видів грибів, включаючи кілька видів з роду сироїжок (Russula).

Читайте такожГриби можуть поповнити дефіцит вітаміна D

Всі вони формували на собі у вологому газоподібному середовищі нові крапельки, причому в деяких випадках спори об'єднували свої крапельки в одну велику краплю, що значно перевершує їх за розміром.

Один гриб з відділу базидіоміцетів здатний продукувати до 30 тисяч базидіоспор в секунду. У дослідженні 2007 року з використанням манітолу як біомаркера було показано, що щорічно в атмосферу Землі викидається не менше 50 мільйонів тонн спор, що становить приблизно 1000 спор на кожен квадратний міліметр поверхні нашої планети. Крім спор грибів, в атмосфері спостерігаються й інші біогенні аерозолі — з пилку і спор рослин. Всі разом, особливо в тропічних зонах, таких як басейн Амазонки, вони можуть ставати основою для формування дощових хмар і наступних опадів.