В Якутии обнаружили могильники сибирской язвы / nsau.edu.ru

В Якутії може початися повторний спалах сибірської виразки, якщо при розробці родовищ випадково будуть розкриті незареєстровані могильники. Про це, посилаючись на джерело в Якутському НДІ сільського господарства, повідомляє ТАСС.

Читайте такожВчені: люди можуть виявитися першою розумною расою у Всесвіті через раннє формування Землі

"Ми за архівними даними виявили понад 1,4 тисячі скотомогильників сибірку виразки на території Якутії. Незабаром вони всі увійдуть в офіційний кадастровий реєстр. Зареєстрованих могильників 285", - зазначили в науковій установі.

Відео дня

Вчені вважають, що бактерії сибірської виразки можуть бути активні понад 100 років, а поховання є у 30 з 35 районів Якутії.

"Дуже багато незареєстрованих поховань, і може бути випадкове їх розкриття. Раніше були зафіксовані зараження диких тварин: оленів, вовків", - зазначили в НДІ сільського господарства.

У інституті наголосили, що приймають заходи щодо запобігання повторних спалахів:"Для цих випадків у нас ведеться обов'язкова вакцинація від сибірської виразки, ефект від якої 100%".

Зазначимо, що перший спалах сибірської виразки було зареєстровано в Якутії в Среднеколымском районі в 1811 році. Останній випадок був у Мирнинском районі в 1993 році.