REUTERS

Установка бджолиних вуликів навколо рисових полів виявилася найбільш ефективним заходом проти диких слонів, які знищують врожай - це довели працівники національного парку Пху Луанг в провінції Лей на північному сході Таїланду, повідомляють РИА Новости з посиланням на Bangkok Post.

"Дикі слони, яких в Таїланді поступово витісняє з лісів худоба, яка там пасеться, дедалі частіше об'їдають рисові поля, пчерез що фермери втрачають від 20% до 90% урожаю, пише газета, посилаючись на статистику Департаменту національних парків Таїланду", - говориться в повідомленні.

Зазначається, що в багатьох районах країни для охорони полів від диких тварин використовується "електропастух" — натягнутий по периметру поля електропровід високої напруги, — однак слони часто просто обривають таке огородження. Коли ж фермери підвищують напругу і силу струму, це призводить до загибелі велетенських тварин, до яких в Таїланді особливе ставлення: вбивство слона традиційно вважається смертним гріхом і серйозним злочином.

Відео дня

"Вулики, в кожному з яких живе до 20 тисяч бджіл, підвішені через рівні проміжки на звичайній мотузяній огорожі, дають 74-відсоткову гарантію від набігу слонів, тоді як ефективність "електропастух" становить менше 50 відсотків, підрахували працівники парку Пху Луанг, де "бджолина" охорона розвивається як спеціальна програма Департаменту національних парків. За найменшого коливання мотузки вулики автоматично відкриваються і бджоли вилітають на "перехоплення" порушника", - підкреслюють в статті.

До того ж, крім забезпечення безпеки полів від диких слонів, "охоронна система" з 50 вуликів, встановлених по периметру поля, дає ще й 300 кілограмів меду на рік.

Читайте такожПланктон і бджоли приносять світовій економіці понад $365 мільярдів на рік - дослідження ООН

Ідею встановлення вуликів для охорони полів від слонів керівник дослідної станції національного парку Пху Луанг "підгледів" в Інтернеті: цим способом вже давно користуються в Кенії, повідомляє газета.