Подрыв многоэтажек в Глазго / Скриншот

У Шотландії шість 32-поверхових житлових хмарочосів в мікрорайоні Глазго Ред Роуд були знищені методом контрольованої детонації в рамках програми реконструкції районів Балорнок і Бармуллох. Про це повідомляє The Belfast Telegraph.

Читайте такожНобелівську премію з економіки присудили за аналіз бідності та добробуту

Решту жителів висоток переселили до інших квартир, а тих городян , що живуть неподалік від мікрорайону, евакуювали. У той же час повідомляється, що операція відбулася не зовсім успішно – два будинки з шести зруйновані не повністю. Їх фундамент і нижні поверхи повністю підірвані, проте самі будівлі стоять. Відзавтра їх почнуть руйнувати за допомогою спеціальної техніки.

Зазначимо, що мікрорайон Ред Роуд яскраво виділявся у міському ланшафті Глазго майже півстоліття – висотки були побудовані в 1960-х роках. Тоді це були найвищі житлові будинки в Європі.

Але вже в кінці 1970-х стало зрозуміло, що Глазго не володіє необхідними технічними засобами для обслуговування цих будівель. У пожежі на 23-му поверсі загинула дитина.

Згодом жителі почали залишати квартири у висотках, а їм на зміну сюди прийшли іммігранти та ті, хто чекав розгляду заявки на отримання статусу біженця. Протягом останніх років мікрорайон потроху зносили.

Місцева влада планує, що за наступні два роки район очистять від сміття, що залишилося після вибуху. Тоді почнеться комплексна модернізація території.