Фото УНИАН

Про це на прес-конференції в УНІАН директор компанії “Грінсад” Олексій Цілик.

“Ми виступаємо за переведення рослинних та суміжних товарів для озеленення Києва через прозорі он-лайн закупівлі, на кшталт таких, які проходять у Міністерстві оборони. Також необхідно ліквідувати монопольне становище «зеленбудів» в обслуговуванні міських зелених насаджень і перехід до вибору підрядників на конкурсній основі, як серед комунальних організацій, так і серед комерційних”, - сказав Цілик.

Читайте такожКиївська влада заявляє, що до 1 вересня повністю завершить реконструкцію дитсадка на Гарматній

Відео дня

Також він додав, що Київ потребує створення стратегії по озелененню міста.

В свою чергу, президент “Спілки виробників садівного матеріалу” Володимир Разумовський зазначив, що непрозорі тендери призводять до перевитрат столичних коштів на 1 млн 600 тис. грн. За ці кошти можна було б придбати близько тисячі алейних дерев.

«А якщо брати до уваги, що в рік у Києві висаджується близько 4 тисяч дерев, то це -фактично четверта частина» - зауважив він

Також Разумовський заявив, що дерева, висаджені «зеленбудом», мають низьку якість догляду за ними, оскільки виживає лише близько 10% рослин. Ситуація погіршується ще й тим, що в столиці щорічно вирубується близько 25 тисяч дерев при тому, що насаджується всього 4-5 тисяч.

Представник “Київського екологічно-культурного центру” Володимир Борейко підозрює, що у вирубуванні дерев у столиці “Київзеленбуд” має комерційний інтерес, реалізовуючи зрубані дерева як паливо для приватного сектору.

Учасники прес-конференції також зазначили, що ліквідація монополії «зеленбудів» по всій державі призведе до економії щорічно понад 200 млн грн, в разі коли послуги з озеленення міст будуть надаватися на конкурентних засадах, прозорих тендерах, до яких буде залучено якомога більше гравців цього ринку.