Сміття подають на транспортувальну стрічку, а звідти – на сортувальну лінію / Волинські новини

ЯЯк повідомили УНІАН у Луцькій міськраді, термін експлуатації старого полігону, який обслуговував місто, завершується вже цього року. 
У 2014 році на ділянці площею 8, 86 га. розпочалося будівництво нового полігону. Загальна його вартість становить 16 млн. грн. Це кошти міського бюджету. 
Як зазначається у повідомленні, нова черга полігону споруджена за сучасними європейським технологіями, негативний вплив на навколишнє середовище — мінімізований. Сміттєсортувальна лінія дасть можливість відбирати значно більше вторинної сировини, яку використовують для переробки, а відтак менше відходів захоронюватимуть. Обслуговуватиме полігон 2 підприємства — КП “Луцькспецкомунтранс” та ТзОВ “Луцьк ЕКО”.
Прибуток вони ділитимуть навпіл. Кошти, що надходимуть на рахунок комунального підприємства “Луцькспецкомунтранс”, використовуватимуть на придбання нової техніки та контейнерів для роздільного збору відходів. ТзОВ “Луцьк ЕКО” займатиметься тільки смітєсортувальною лінією.
У перспективі це підприємство повністю перероблятиме тверді побутові відходи на місці.
За словами міського голови Луцька Миколи Романюка, все, що не буде сортуватися, спалюватися у печі, яка також встановлена на полігоні. Тут встановлять ще й дуже потужну систему фільтрів. У майбутньому – це можливість спалювати й біологічні відходи.
“Треба зробити усе можливе, щоб жителі села Брище не відчували, що поруч з ними є сміттєзвалище”, - зазначив Микола Романюк.
Наразі навколо полігону вже висаджено 35 гектарів лісу.