earthobservatory.nasa.gov

Дослідження на дану тему представлено в журналі Nature Communications, пише Лента.ру.

Як зазначається, механізм утворення вулканічних островів поки мало зрозумілий вченим — особливо тих, що виникають близько серединно-океанічних хребтів. Однак геологам пощастило спостерігати ці процеси практично в реальному часі. З'ясувалося, що острови виникли під час початкової фази вивержень, і «підживлювали» їх розломи в земній корі, що заповнюються магмою. Моделюючи деформації кори на сусідніх островах, вчені прийшли до висновку, що довжина розломів може досягати десяти кілометрів (набагато більше, ніж можна уявити собі за розмірами нових островів).

Читайте такожНа Галапагоських островах вивергається вулкан, поряд з яким мешкають рідкісні рожеві ігуани

Також повідомляється, що з 2013 року острови постійно руйнуються через вітрову та берегову ерозію.

Отримані дані говорять про те, що архіпелаг Ез-Зубайр може бути частиною раніше невідомої зони вулканічної активності. Цей факт підтверджується відомостями про безліч локальних підземних поштовхів в районі Червоного моря (така сейсмічна картина зазвичай супроводжує інтрузії магми).

У березні 2015 року в південній частині Тихого океану також з'явився новий острів. Сталося це завдяки виверженню підводного вулкана. Знаходиться острів на відстані 45 кілометрів від Нукуалофи, столиці королівства Тонга. В листопаді 2013 року виверження іншого підводного вулкана в районі архіпелагу Огасавара, що належить Японії, породило новий острів, який в 2014 році злився з розташованим поруч старим (Нісіносіма) і утворив ділянку суші площею 1,26 квадратних кілометра.